De Ringersfabriek

De Ringersfabriek kent een lange geschiedenis. De chocoladefabriek begon klein in 1920 maar, naarmate het chocolademerk nationaal en internationaal steeds groter werd, groeide het uit tot een imposant herkenningspunt aan het Noordhollandsch Kanaal. Het gebouw was in de vorige eeuw constant in ontwikkeling. Bouwdelen werden uitgebreid en veranderden van functie. Zo waren ze door de tijd heen in gebruik als zoetmaalderij, cacao-opslag, laboratorium of inpakafdeling.

Ook na het sluiten van de chocoladefabriek zijn er veel veranderingen aangebracht aan de fabriek, voornamelijk in de jaren ’70 en ’80 toen het gebouw gebruikt werd als meubelwinkel. Die latere toevoegingen worden bij de transformatie van de fabriek gesloopt zodat de bouwdelen uit de tijd van de chocoladefabriek weer herkenbaar zijn. Wat resteert is op te delen in vier verschillende bouwdelen. Doordat ze in verschillende periodes en met verschillende gebruiksdoelen zijn gebouwd, hebben de bouwdelen elk zo hun eigen karakteristieke kenmerken. Elk bouwdeel en de daarin gelegen appartementen heeft zijn eigen charme en stijl.

Daarnaast wordt er een nieuwe en eigentijdse fase toegevoegd aan de fabriek. Bovenop bouwdeel A en C komen nieuwe bouwvolumes die een prachtig uitzicht hebben over het Noordhollandskanaal en de historische binnenstad. In totaal komen er 73 appartementen, variërend in grootte van 65 m2 tot 217 m2.

Hieronder nemen wij u mee door de Ringersfabriek en de verschillende soorten appartementen.

Bouwdeel A

37 appartementen en 3 maisonnettes – 67m² t/m 209m²

In de periode 1925-1937 werd dit bouwdeel in twee fases gebouwd. Sindsdien is dit het meest herkenbare gedeelte van de Ringersfabriek. In totaal heeft dit bouwdeel 40 appartementen die grotendeels uitkijken op het Ringersplein, kanaal en de historische binnenstad. Er zijn in dit bouwdeel enkele unieke woningen aanwezig, denk daarbij aan de maisonnette achter de gevelletters RINGERS of de maisonnette achter de metershoge klok in de gevel. De appartementen zijn voorzien van loggia’s of balkons. Op de derde en vierde verdieping komen nieuwe volumes met ruime dakterrassen.

BOUWDEEL B

8 appartementen – 93 m² t/m 108 m²

Dit is het oudste gedeelte van de fabriek, gebouwd tussen 1920 en 1921. In totaal heeft dit bouwdeel 8 appartementen. Elk appartement heeft een balkon georiënteerd op het westen met uitzicht op het Noordollands kanaal en de Grote Sint-Laurenskerk. De appartementen op de 1ste verdieping hebben vanuit een gemeenschappelijke gang een bijzondere doorkijk naar de foodhal. Daarnaast beschikken de appartementen op de eerste verdieping over een prachtig plafond van troggewelven. De appartementen hebben 2 tot 3 slaapkamers.

BOUWDEEL C

11 appartementen – 83 m² t/m 119 m²

De eerste echte uitbreiding van de fabriek, gebouwd in 1922 vlak na het gereedkomen van bouwdeel B. Ook in dit bouwdeel hebben de appartementen op de 1ste verdieping een bijzondere doorkijk naar de foodhal. De appartementen zijn in de luwte gelegen en zijn gesitueerd aan het nieuwe groene plein tussen bouwdelen C en D. Daarnaast hebben de appartementen hoge kozijnen van ruim 2,5 meter en beschikken ze over minimaal 2 slaapkamers. Op de derde verdieping zal een nieuwe bouwfase worden. Deze appartementen beschikken over royale terrassen, 2 slaapkamers en een prachtig vrij uitzicht over Alkmaar.

BOUWDEEL D

14 appartementen – 64 m² t/m 90 m²

Dit bouwdeel is in twee verschillende fases gebouwd. Tussen 1927 en 1929 is de 1e verdieping gebouwd. Pas in 1939 en 1940 zijn hier twee verdiepingen bovenop gezet. In dit bouwdeel zitten de kleinere appartementen. Dit zijn in totaal 14 appartementen, alle met een balkon en 1 of 2 slaapkamers. De appartementen zijn zowel gericht op het oosten als op het westen. Het unieke aan deze appartementen is dat ze compact zijn, maar vanwege de hoge plafonds (tot 3,6 meter), de brede glaspartijen en de relatief grote balkons toch heel ruimtelijk aanvoelen.